Επαναλειτουργία ιατροκοινωνικού κέντρου οικισμού αθίγγανων Αγ. Σοφία

Επαναλειτουργία ιατροκοινωνικού κέντρου οικισμού αθίγγανων Αγ. Σοφία

Αρ. Πρωτ. 12848/21.01.09

Προς Υπουργούς:
- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- ΕΣΔΔΑ & Δημόσιας Τάξης

Κλειστό παραμένει μετά την αποχώρηση του ιατρικού προσωπικού εδώ και έξι μήνες περίπου το ιατρικοινωνικό κέντρο του οικισμού αθίγγανων «Αγία Σοφία» στον Δήμο Εχεδώρου του Νομού Θεσσαλονίκης.
Πιο συγκεκριμένα το ιατρείο εξυπηρετεί τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των περίπου 3.000 αθίγγανων που ζουν στον οικισμό Αγία Σοφία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ενώ μετά το κλείσιμο του ιατρείου προβλήματα προκύπτουν και στο πρόγραμμα εμβολιασμού των μικρών παιδιών των αθίγγανων.

 

Η αποχώρηση των ιατρών που στελέχωναν το ιατρικό κέντρο ήταν απόρροια φραστικής επίθεσης που δέχθηκαν από ομάδα αθίγγανων, οι οποίοι μάλιστα εξανάγκασαν τους γιατρούς να αποχωρήσουν από το κτίριο και στη συνέχεια προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στο κέντρο, το οποίο χρήζει άμεσης επισκευής και συντήρησης.
Για το χρονικό διάστημα που παραμένει κλειστό και χωρίς γιατρούς το ιατρικό κέντρου του οικισμού, οι αθίγγανοι αναγκάζονται να απευθύνονται στο Κέντρο Υγείας Διαβατών, το οποίο αντιμετωπίζει ήδη έλλειψη προσωπικού και αδυναμία εξυπηρέτησης περισσοτέρων περιστατικών.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Έχει προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο ΕΣΔΔΑ και Δημόσιας Τάξης σε έρευνα για το επεισόδιο που διαδραματίστηκε στο ιατροκοινωνικό κέντρο του οικισμού αθίγγανων «Αγία Σοφία» και είχε ως αποτέλεσμα τον εξαναγκασμό σε αποχώρηση των ιατρών, αλλά και σε φθορές του κτιρίου;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την άμεση κάλυψη της ιατρικής περίθαλψης που πρόσφερε το ιατροκοινωνικό κέντρο του οικισμού «Αγ. Σοφία», αλλά και για την επαναλειτουργία του;

Απαντήσεις Υπουργείων